Burgerhuis uit de 19de eeuw

Gemeente Wezembeek-Oppem
Locatie Sint-Pietersplein 10, Wezembeek-Oppem (Vlaams-Brabant)

• Herinventarisatie Wezembeek-Oppem (geografische herinventarisatie: 01-10-2010 - 30-04-2011).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis uit de 19de eeuw

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Pietersplein en omgeving

Beschrijving

Op de hoek met de Louis Marcelisstraat gelegen laat 19de-eeuwse burgerhuis. Kadastraal geregistreerd in 1879 als nieuwbouw door "Schurmans-Moysons onderwijzer Wesembeek". Drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), de nok loodrecht op het Sint-Pietersplein georiënteerd. Bijna kubusvormig bakstenen diephuis (onderkelderd) op gecementeerde plint. Sober opgevatte symmetrische lijstgevel in dubbelhuisopstand.

Rechthoekige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en lateien onder bakstenen streks ontlastingsboogje. Oorspronkelijk beluikt op het gelijkvloers, de hekjes voor de vensters zijn allemaal later bijgevoegd. Rechthoekige deur in vlakke blauwe hardstenen omlijsting. Sober hoofdgestel met rechthoekige spaarvelden en afgedekte steigergaten. Vernieuwde kroonlijst en schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie A, 1879/1.

Auteurs: Thomas, Hans