Art-decowoning

Beschrijving

Aan het drukke kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de ring rond Lier, is tussen de grote bedrijfsgebouwen een art-decorijwoning bewaard. De woning is ontworpen in 1935-36 door de Lierse architect Eugeen Van Ouytsel. Hij ontwierp deze woning voor zijn broer, die er met zijn gezin ging wonen. De bescheiden woning valt op door haar sobere, maar zeer gaaf bewaarde art-decodetails in exterieur en interieur.

Het betreft een rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, ingeplant op een taps toelopend perceel, wat zich vertaalt in de trapeziumvorm van de kamers. De woning is in rode baksteen opgetrokken; de voorgevel kreeg een parement van bruine baksteen. De voorgevel is een lijstgevel, afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. Brede venstertravee met rechthoekige brede vensteropeningen en bow-window op eerste verdieping. Smalle deurtravee met een met zorg uitgewerkte deuropening: deur gevat tussen twee natuurstenen halfzuilen waarop een natuurstenen gebogen fronton rust. In de zuilen zijn bovenaan twee lichtarmaturen van kleurrijk glas in lood verwerkt; fraai traliewerk in de houten deur. Glas in lood ook aanwezig voor de invulling van de vensteropeningen in de voorgevel (groene vierkanten); houten schrijnwerk bewaard.

De vrije linker zijgevel van de woning is in rode baksteen uitgevoerd en bevat een breed benedenvenster en twee smalle bovenvensters; rechts een uitgewerkt rookkanaal naar de schoorsteen. Het benedenvenster is ingevuld met een glas-in-loodtafereel dat een zicht op Lier uitbeeldt. Dit is een na de Tweede Wereldoorlog vervaardigde vrije kopie van het originele glasraam van Van Immerseel. De rechterzijgevel is blind en bekleed met kunstleien.

Het interieur van de woning bevat een sobere art-deco-afwerking: zwart-rode tegelvloer in gang en hal, parket in voorkamers, houten trap, deuren met fraai glas in lood, marmeren schouw. Het meubilair met stukken van De Coene uit Kortrijk maakt het geheel af.

• Informatie van mevrouw Van Ouytsel, 2011.