Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Opvallende, rijk uitgewerkte villa, in een ruime, beboomde tuin. De grote woning werd rond 1910-1913 gebouwd in opdracht van de familie van de Werve Bosschaert, die er zelf ging wonen. Niet enkel de imposante, rijke architectuur draagt de status van de bewoners uit, ook het wapenschild van de familie, uitgevoerd in natuursteen tegen de straatgevel, en de fraaie ijzeren windwijzer met de letter W op het dak van de torenvormige uitbouw, maken van deze woning een uitgesproken statussymbool.

Historiek

De familie van de Werve de Vorsselaer de Bosschaert is een vooraanstaande adellijke familie in Antwerpen en in de Kempen die sinds de middeleeuwen veel gronden en kasteeldomeinen in eigendom had in deze streek, onder meer in Schilde en 's Gravenwezel.

Ook het beboste gebied ten noorden van de Botermelkbaan, in 19de-eeuwse bronnen de Wauwersche Velden genoemd, zijn eigendom van deze familie. In 1890 wordt een onverharde weg door dit gebied verbreed en rechtgetrokken. Deze "steenweg van 's Gravenwezel naar den Botermelk" is de huidige Wouwersstraat. In 1913 registreert het kadaster de bouw van verschillende villa's langs deze weg, waaronder nummer 6. De familie van de Werve Bosschaert en later van de Werve de Borrekens woonde in het kasteel van Vorselaar van circa 1884 tot 1911. Op dat moment verhuizen ze naar de nieuw gebouwde villa langs de Wouwersstraat in 's Gravenwezel.

Ludovica Anna Maria Josepha Bosschaert (1855-1918) huwde in 1875 met René Philippe August Maria van de Werve de Vorsselaer (1850-1911). De woning in de Wouwersstraat werd gebouwd kort voor het overlijden van deze laatste. Erfgenaam Leonce Aloïs van de Werve Gonzague (1871-1957) woonde nadien in de villa; in het kadaster wordt vermeld dat de woning in 1946 "geheel hersteld" wordt.

Beschrijving

De villa is gebouwd in rode baksteenbouw op natuurstenen plint; het is een volledig onderkelderde woning van twee bouwlagen onder mansardedak. Opvallend is de torenvormige uitbouw in de zuidwesthoek en het gebruik van natuursteen voor het wapenschild, kordons, banden. Elementen uit de cottage-architectuur zijn de overkragende daken met houten windborden, de uitbouwen, erkers en loggia's, de verschillend gevormde en grillig geplaatste muuropeningen met kleine houten roedeverdeling en het halfronde terras dat aan zuidzijde op de tuin uitgeeft.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Schilde, Afdeling 3, 207: 1890/1 en 1913/2; 209: art. 30, 237 en 333.