Villa L'Enclos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa L'Enclos

Beschrijving

Vrijstaande villa "L’Enclos", gebouwd in 1928 naar ontwerp van de Brusselse architect Pierre Breugelmans (zie signatuur naast toegangstrap). Aan de straatzijde, oorspronkelijk buishekken.

Art-decogetinte, wit bepleisterde voorgevel van twee bouwlagen hoog en drie traveeën breed. Plint in breuksteen met knipvoegen. Rechthoekige doorbrekingen met afgeschuinde hoeken tussen gecanneleerde pilasters. Bovenop de kroonlijst, balustrade met blokvormige balusters. Erker met balkon in de rechtse travee van de eerste bouwlaag. Centrale toegang met trap, onder een luifel op klossen. Oorspronkelijke dubbele deur met verglaasde vakken.

Binnenin, enkele oorspronkelijke interieurelementen: vloer in cementtegels, trap en dubbele houten deuren met verglaasde vakken en originele sloten.

Onversierde zijgevels en achtergevel, grotendeels vernieuwd schrijnwerk.

• Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw 2011: 1920-1940: Interbellumwandeling door Blankenberge, Blankenberge, 23.

Auteurs: Debonne, Vincent