Villa's Electrobel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa's Electrobel

Beschrijving

Woningen in de Kollebloemenlaan, straat in de Schone Luchtwijk, gelegen vlak ten westen en parallel met de Ring rond Brussel. De straat maakt deel uit van de grootschalige verkaveling van Electrobel (zie gemeente-inleiding). Aanleg met dwarse doodlopende straatjes, waarrond de woningen geschikt zijn (+- woonerven). De woningen van eind jaren 1940, begin jaren 1950, zijn divers in uitwerking, maar vertonen alle regionalistische kenmerken. Ze vormen typische voorbeelden van de woningen in deze wijk.

Nummers 5-7: dubbelwoonst gesigneerd Paul De Vroye en Marcel Titz. Witgeschilderde éénlaagse baksteenbouw onder hoog geknikt zadeldak met doorlopende dakkapel onder sleepdak. In de top van de zijpuntgevels pseudo-duivengaten, sierankers en verwerking van houten gevelbeplanking boven de rondbogige toegangsdeur.

Nummer 13: van de hand van dezelfde architecten als bij 5-7. Witgeschilderde éénlaagse baksteenbouw op plint van gesinterde bakstenen, zadeldak met mechanische pannen. L-vormige plattegrond, lager gedeelte met garages. Gecombineerde lijst- en puntgevel, regionalistisch aspect door sierankers, steunberen op de hoeken, top- en schouderstukken, rondbogige boogtrommels boven de rechthoekige beluikte vensters.

Nummers 15-17: dubbelwoonst ontworpen door Paul Fontaine, rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen). Het oorspronkelijke uitzicht is wat verloren door het verwijderen van de luiken, nieuw schrijnwerk, en toevoeging van veranda. Vrij sobere woning, getypeerd door het gebruik van zandstenen schouderstukken en breuksteen voor het gelijkvloers en souterrain. Overkragend dak op houten kroonlijst op modillons.

Nummer 25: woning van de hand van Paul De Vroye, qua stijl aansluitend bij nummers 5-7 en 13. Witgeschilderde éénlaagse baksteenbouw onder zadeldaken met enkele dakkapellen onder sleepdaken. Gecombineerde lijst- en puntgevels, als puntgevel uitgewerkte inkom met verwerking van houten gevelbeplanking boven de deur (zoals bij nummers 5-7). Verder rondbogige boogtrommels boven de rechthoekige beluikte vensters. Overkragende daken op houten kroonlijst op modillons.

• DELÉTANG, M. 1950: Villas jumelées a Wesembeek. La Maison 6.8, 237-238.
  • S.N. 1950: Maisons Jumelees a Ophem. La Maison 6.4, 112-113.