erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
21385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21385

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) met ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis. Boomgaard voor de hoeve en waterput met bewaarde zwengelboom. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype. Vier traveeën en twee bouwlagen, waarvan de tweede waarschijnlijk een latere verhoging; dienstgebouwen van vijf traveeën en één bouwlaag. Zadeldaken met kunstleien voor het woonhuis en Vlaamse pannen voor de dienstgebouwen. 19de-eeuwse verstening van een vakwerkconstructie. Bakstenen gebouw met gecementeerde plint aan het woonhuis. Drie resterende traveeën leembouw in de achtergevel. Steekboogvormige vensters voor de eerste bouwlaag, rechthoekige op de tweede. Steekboogdeur. Rechthoekige schuurpoort en stalpoort onder gebogen houten latei.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    As


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.