Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Duinstraat
Locatie Duinstraat 29, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) met ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis. Boomgaard voor de hoeve en waterput met bewaarde zwengelboom. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype. Vier traveeën en twee bouwlagen, waarvan de tweede waarschijnlijk een latere verhoging; dienstgebouwen van vijf traveeën en één bouwlaag. Zadeldaken met kunstleien voor het woonhuis en Vlaamse pannen voor de dienstgebouwen. 19de-eeuwse verstening van een vakwerkconstructie. Bakstenen gebouw met gecementeerde plint aan het woonhuis. Drie resterende traveeën leembouw in de achtergevel. Steekboogvormige vensters voor de eerste bouwlaag, rechthoekige op de tweede. Steekboogdeur. Rechthoekige schuurpoort en stalpoort onder gebogen houten latei.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van As

As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.