Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Neereinde
Locatie Neereinde 3, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Bakstenen hoeve met losse bestanddelen rondom rechthoekig erf. Woonhuis (nok loodrecht op de straat) ten noordwesten. Eén bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen. Linkse zijgevel met vlechtingen. Sterk verbouwde dienstgebouwen in het verlengde. Drie bewaarde traveeën in vakwerk met lemen vullingen (zichtbaar flitswerk) in de achtergevel.

Ertegenover, dwarsschuur en stal in baksteenbouw met enkele mergelstenen banden in zij- en achtergevels. Vier traveeën Onder zadeldak (mechanische pannen). Rechtse zijgevel met aandak voorzien van vlechtingen, top- en schouderstukken, en zandstenen gevelsteen, sterk verweerd, met jaartal 18..(?). In de linkerzijgevel is de vakwerkstructuur gedeeltelijk bewaard. Rechthoekige schuurpoort, en stalpoort onder gebogen houten latei. Bewaarde waterput voor het woonhuis.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van As

As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.