Blocxhofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blocxhofstede

Beschrijving

Langs de straat gelegen hoeve, zogenaamd "BLOCXHOFSTEDE", afgesloten van de straat door een bakstenen muur. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1844) afgebeeld met twee parallelle volumes.

Schuin op de straat ingeplant 19de-eeuws woonhuis met aanpalende eind 19de- of begin 20ste-eeuwse stal, onder pannen zadeldak. Boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën. Gecementeerde gevels waarin rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk (T-ramen). Bakstenen stal onder doorgetrokken nok. Rechte muuropeningen onder strek, laadluik onder haaks zadeldakje. Getrapte daklijst waaronder muizentandfries. Aan westzijde gedeeltelijk herbouwd, zichtbaar aan de andere baksteenkleur.

Landgebouwen ten noorden van het erf vervangen door constructies uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer stal langs de straat onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met de straat). Rode baksteenbouw met aflijnende daklijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien