Watermolen Oude Theunissenmolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Oude Molen
Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Oude Molenweg
Locatie Oude Molenweg 69, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen Oude Theunissenmolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Oude Theunissenmolen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 18-11-1993.

omvat de bescherming als monument Watermolen Oude Theunissenmolen: molenaarswoning, bijgebouwen en erf
gelegen te Oude Molenweg 69 (As)

Deze bescherming is geldig sinds 28-05-2003.

omvat de bescherming als monument Watermolen Oude Theunissenmolen: molengebouw en inrichting
gelegen te Oude Molenweg 69 (As)

Deze bescherming is geldig sinds 18-11-1993.

Beschrijving

Zogenaamde "Oude Molen" of "Theunissen-molen", watermolen op de Bosbeek, voor het eerst vermeld in 1551. Toen in 1717 de gemeentelijke molen, de "Nieuwe Molen", in gebruik genomen werd, kreeg hij de naam "Oude Molen" .

L-vormig complex van bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen).

Molenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen in de westelijke vleugel (eind 19de eeuw). Dakvenster onder zadeldak boven de middentravee, getoogde vensters en een rechthoekig laadvenster. Rechthoekige, bakstenen deur.

Haaks hierop aansluitend, éénlaags woonhuis van drie traveeën, uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd. Dakvenster zoals in het molenhuis. Rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels op de eerste bouwlaag en getoogde vensters op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting, voorzien van druiplijst en neuten. Aanleunende stal van één bouwlaag en dwarsschuur onder verlaagd zadeldak (golfplaten). Gevel voorzien van twee bakstenen korfboogpoorten.

Buitenwerk: thans volledig roestig ijzeren bovenslagrad, met schroefbouten op U-ijzers bevestigd. Wateraanvoer via geklonken ijzeren goot. Binnenwerk: via een ijzeren transmissie worden op de begane grond twee koppels maalstenen aangedreven, op de bovenverdieping onder meer een haverplettermachine. Additieve drijfkracht werd geleverd door een, vlak na de Tweede Wereldoorlog geplaatste tweecylinder dieselmotor (Moës-Waremme). Houten staande werk, onderstut door ijzeren I-balk.

Ten oosten, aan de overkant van de weg, recentere stallingen met volledige vernieuwde wanden. Verbouwde, dubbele dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) ten zuiden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van As

As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.