Casterhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente Niel-bij-As
Straat Grotstraat
Locatie Grotstraat 70, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Casterhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Zogenaamd "Casterhoeve", naar de bouwer, die de hoeve in 1865 optrok, doch oudere inplanting. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Oorspronkelijk liep de openbare weg over het erf doorheen de hoeve, doch is thans omgelegd.

Ten westen van het erf, korfboogvormige bakstenen inrijpoort onder zadelvormige afdekking en geflankeerd door uitspringende bakstenen posten.

Ten noorden, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype. Gevels van drie traveeën en twee bouwlagen, bekroond met een holronde baksteenlijst en gevat tussen van vlechtingen voorziene zijgevels. Gedateerd door jaarankers op de rechtse zijgevel en op de deurlatei: PC 1865 JMC. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt, met kalkstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting met neoclassicistische inslag, voorzien van druiplijst en neuten; bovenlicht met ijzeren tracering.

Links, aanleunende stal en dwarsschuur. Bolronde baksteenlijst als bekroning van de voorgevel, een baksteenfries voor de achtergevel. Twee korfboogpoorten, waarvan de rechtse verbouwd is; voorts enkele vensters. Ten westen, stalvleugel van drie traveeën met haaks aanbouwsel van twee traveeën ten zuiden: dit is het wagenhuis, voorzien van twee, thans aangepaste korfboogpoorten. Bewaarde waterput ten oosten van de stal.

De oostelijke vleugel omvat het knechtenkwartier (?), een poortdoorgang en een dwarsschuur. Het knechtenkwartier telt twee traveeën en twee bouwlagen en is voorzien van rechthoekige bakstenen muuropeningen. De twee volgende traveeën worden ingenomen door de korfboogpoorten van de doorgang en de dwarsschuur. In de laatste travee werd een recente poort toegevoegd.

Haaks op de achtergevel van dit gedeelte en gegroepeerd aan de vroegere weg bevinden zich nog enkele kleinere dienstgebouwen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Niel-bij-As

Niel-bij-As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.