U-vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Grotstraat
Locatie Grotstraat 31, As (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk U-vormige (?) hoeve met kern uit begin 19de eeuw (gevelsteen op nummer 29), waarvan slechts de twee gelijklopende gedeelten (nok loodrecht op straat) bewaard bleven. De oorspronkelijke functie der gebouwen is moeilijk te achterhalen.

Nummer 31 is vermoedelijk het oorspronkelijke woonhuis met dwarsschuur en stal in het verlengde. Woonhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Beraapt bakstenen gebouw op geschilderde plint. Rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels in de voorgevel. Originele deur in vlakke kalkstenen omlijsting op neuten. Aandaken voorzien van schouderstukken.

Bakstenen dienstgebouwen van vier traveeën met aangepaste muuropeningen; zadeldak met Vlaamse pannen.

Nummer 29 is thans als woonhuis ingericht. Drie resterende traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgeschilderd bakstenen gebouw met vlechtingen in de rechtse zijgevel. Aangepaste muuropeningen. Muurankers en gevelsteen in de rechtse zijgevel met jaartal en opschrift IN HET JAER / ANNO / MD CCC III / EGB ELB.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Niel-bij-As

Niel-bij-As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.