Gemeentelijke meisjesschool

Beschrijving

In 1930 geregistreerde gemeentelijke meisjesschool in regionalistische stijl. Eénlaagse bakstenen gebouwen, geschikt rond grosso modo driehoekige speelplaats, aan weerszijden van het poortgebouw afgesloten met een ijzeren hek op bakstenen voet. Aan de zuidoostzijde afgesloten met hoge muur.

Het poortgebouw (met zandstenen plint) heeft een schilddak met leien en is voorzien van twaalf dakkapellen. Centraal wordt de vleugel doorbroken door een hoger opgetrokken deel, bekroond door een houten daklantaarn met metalen windwijzer. Blinde straatgevel met twee blauwe hardstenen rechthoekige gevelstenen zonder opschrift. Korfboogvormige poort met blauwe hardstenen omlijsting met negblokken en omlopende waterlijst. In de gevel van de speelplaats horizontaal laag vensterregister. Lijstgevels bekroond door een houten kroonlijst op modillons.

De langgestrekte noordelijke (15 traveeën) en kortere zuidelijke (vijf traveeën) vleugel, verbonden door een omheiningsmuur, vormen de eigenlijk school (nu bibliotheek). Bakstenen gebouwen onder zadeldak met mechanische pannen. Regionalistisch geïnspireerd door het gebruik van aandaken, sierankers. Lijstgevels, de zuidgevel van de noordelijke vleugel wordt doorbroken door twee puntgevels, afgeboord met blauwe hardsteen en voorzien van gestileerde voluten. Rechthoekige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en aanzetstenen. Deels bewaard houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Lijstgevels bekroond door een houten kroonlijst op modillons. De kopse straatgevels van deze vleugels zijn uitgewerkt als puntgevels met verhoogde top gecantonneerd door voluten, afgeboord door blauwe hardsteen. Interieur met zwarte en witte cementtegelvloeren.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tremelo, Afdeling 1, 1930/33.

Auteurs: Thomas, Hans