Kasteel Kervijn met Mariagrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Kervijn

Beschrijving

Neotraditioneel landhuis daterend van 1865-1867, gelegen in een nu verkaveld domein. Gebouwd door barones Maria Peers de Nieuwburgh. Rond 1882 werd het gebouw uitgebreid (naar het noorden toe), in 1941 werd de afbraak van deze vleugel geregistreerd. In de jaren 1960 werd het gebouw voorzien van de huidige cementering. In 1986 ten slotte werd een deels ondergrondse uitbreiding naar het westen geregistreerd. Het domein is vandaag grotendeels verkaveld.

Landhuis op rechthoekige plattegrond, gecementeerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien), op blauwe hardstenen plint met souterrain. Oorspronkelijk typisch neotraditionele bak- en zandsteen architectuur, bij de cementering werd de baksteen verborgen, de zandstenen muurbanden en ornamenten werden zichtbaar gelaten. Gecombineerde lijst- en trapgevels.

De noordgevel is blind, hier sloot de afgebroken noordelijke vleugel op aan. Hier dan ook geen zandstenen muurbanden. De noordoostelijke hoek wordt gevormd door een smalle ronde toren onder naaldspits. De oostgevel beslaat drie traveeën met vrij sterk vooruitspringende middentravee met trapgevel, die de inkom bevat. Hierboven balkon. Tegen de zuidgevel gelijkvloerse driezijdige erker onder balkon (blauwe hardstenen borstwering), waar zich oorspronkelijk de eetkamer bevond. Links aansluitend vierkant torenvolume (zuidwestelijke hoek), dat oorspronkelijk een stuk boven de rest van het gebouw uitstak, maar werd ingekort. De westgevel (achtergevel) beslaat vijf traveeën, met rechts de vierkante toren. Boven de tweede travee zandstenen beeld van Maria met Kind op sokkel en onder baldakijn. Hieronder zandstenen wapenschild van de familie Kervijn. Voor de oostgevel groot terras. Keperboogvormige vensters met deels omlopende doorgetrokken zandstenen lateien, blauwe hardstenen lekdrempels. Nieuw schrijnwerk (oorspronkelijk guillotineramen). Lijstgevels bekroond door houten kroonlijst op modillons.

Volledig vernieuwd interieur, bewaard lijstwerk op de plafonds.

Op de hoek van de Kasteelstraat en de Kerkstraat, oorspronkelijk deel van het domein, bevindt zich een Mariagrot met kasseien plint, gecementeerde constructie deels opgetrokken uit natuursteenblokken. De grot dateert van 1871 en werd gebouwd door barones Maria Peers de Nieuwburgh. Links hiervan bak- en zandstenen hekpijlers (oorspronkelijk een toegang van het domein) met aansluitend de sterk verbouwde dienstgebouwen onder leien zadeldak (Kerkstraat 40, Kasteelstraat 2).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Gooik, Afdeling 4/Oetingen, 1882/21, 1941/31, 1986/31.

Auteurs: Thomas, Hans