Villa Wafelaerts

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Wafelaerts

Beschrijving

Neotraditionele villa kadastraal geregistreerd in 1899 op naam van "Wafelaerts-De Knoop Frans eigenaar, St-Gilis". Verankerde baksteenbouw op quasi vierkante plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met de nok evenwijdig aan de steenweg, vernieuwde zandstenen plint. Lijstgevel in dubbelhuisopstand, gecementeerde muurbanden en hoekkettingen, deze laatste met schijnvoegen. Centrale risalietvormende inkomtravee bekroond door getrapt dakvenster, boven de deur balkon van blauwe hardsteen op gecementeerde onderbouw en consoles, uitbuikende gietijzeren borstwering. Travee bekroond door getrapt dakvenster met verdiept rondboogvenstertje voorzien van uitbuikend gietijzeren hekje. Voorts steekboogvormige gevelopeningen met blauwe hardstenen lekdrempels en dito trapeziumvormige sluitstenen. Lijstgevel bekroond door fries met twee eenvoudige tegeltableaus (ook in dakvenster) en houten kroonlijst met tandlijst en modillons.

Rechts achterin gelegen langgestrekt bijgebouw (garage).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kortenberg, Afdeling 2/Erps-Kwerps, 1899/1.