Wederopbouwwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwwoningen

Beschrijving

Twee arbeiderswoningen heropgebouwd na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog, gedateerd "1916" (gevelsteen nummer 87). Dit werd kadastraal geregistreerd in 1917 : "geheele herbouwing", en de aard van de eigendom werd aangepast van "puinen" naar "huis". Nummer 85 onderging hetzelfde lot, en werd in 1927 terug betrokken (volgens kadastrale legger).

Twee identieke sobere arbeiderswoningen van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen, links aandak (nummer 89). Regionalistisch getinte verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Dubbelhuis met centrale travee bekroond door puntgevelvormig dakvenster met vlechtingen, nummer 87 met blauwe hardstenen gevelsteen "1916". Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en bakstenen waterlijstje. Boven de deur, hetzelfde uitgewerkt als de vensters, gedrukt oeil-de-boeuf met bakstenen waterlijst. Nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Zemst, Afdeling 5/Eppegem, 1917/17, 1929/28.

Auteurs: Thomas, Hans