Klooster annonciaden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster annonciaden

Beschrijving

Fasegewijs tot stand gekomen complex met rijke en ingewikkelde bouwgeschiedenis, in oorsprong kasteeltje, later klooster, heden klooster met zorginstelling. Vlak ten westen gelegen historische hoeve Keyhof. In de jaren 1870 werd er op de plaats van het huidige complex een kasteeltje gebouwd, kadastraal geregistreerd in 1878. In 1881 vestigden de zusters annonciaden zich hier. Er werden nieuwe gebouwen aan het kasteel toegevoegd, onder andere een novicenverblijf, lagere school en een bewaarschool (kadastraal geregistreerd in 1883). Verdere uitbreidingen geregistreerd in 1888, 1891, 1894 en 1904. In 1909 werd de huidige kloosterkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Boodschap, gebouwd, kadastraal geregistreerd in 1911. Verdere verbouwingen en uitbreidingen geregistreerd in 1914, 1928, 1942, 1956, 1970 en 1984.

Gebouwengeheel op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een grosso modo H-vormige kern, hierrond enkele losse bijgebouwen. Hoofdgebouw in kern teruggaand op kasteel van circa 1878 en kloostergebouwen van het laatste kwart van de 19de eeuw, huidig uitzicht voor een groot stuk bepaald door verscheidene 20ste-eeuwse uitbreidingen. Kloosterkapel van 1909, rijk uitgewerkt eclectisch interieur, voornamelijk neogotisch. Binnenwanden volledig voorzien van schilderingen van de hand van Oscar Algoet. Spitsboog- en rozetvensters met decoratieve glas-in-loodvensters daterend van de bouw van de kapel. Kapel afgedekt met tongewelf, zijbeuken onder steekkappen.

Een plaatsbezoek werd niet toegestaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Huldenberg, Afdeling 1, Sectie C, 1878/22, 1883/14, 1888/30, 1891/5, 1894/5, 1897/11, 1904/7, 1911/25, 1914/34, 1928/18, 1942/12, 1956/29, 1970/42, 1984/45.

Auteurs: Thomas, Hans