Emile Verhaerenmuseum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Emile Verhaerenmuseum

• is aangeduid als beschermd monument Veerhuis

Beschrijving

Voormalig veerhuis, drie traveeën en één (zijde Kerkstraat) of twee (zijde Kaai) bouwlagen onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw; eertijds dorpscafé waar Emile Verhaeren vaste klant was; sedert 1955 ingericht als museum en overgenomen door de provincie in 1982.

In 1964-1966 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de dood van de dichter, op totaal onaanvaardbare wijze "gerestaureerd" in een pseudo-traditionele stijl met stenen kruiskozijnen, rondboogdeur en zo meer, die in niets herinnert aan de bescheiden Klein-Brabantse visserswoning van weleer.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, dossier Veerhuis.

Auteurs : De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet