Emile Verhaerenmuseum

Gemeente Sint-Amands

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Emile Verhaerenmuseum

is beschermd als monument Veerhuis

Typologieveerhuizen
Datering18de eeuw, na WO II

Beschrijving

Voormalig veerhuis, drie traveeën en één (zijde Kerkstraat) of twee (zijde Kaai) bouwlagen onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw; eertijds dorpscafé waar Emile Verhaeren vaste klant was; sedert 1955 ingericht als museum en overgenomen door de provincie in 1982.

In 1964-1966 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de dood van de dichter, op totaal onaanvaardbare wijze "gerestaureerd" in een pseudo-traditionele stijl met stenen kruiskozijnen, rondboogdeur en zo meer, die in niets herinnert aan de bescheiden Klein-Brabantse visserswoning van weleer.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, dossier Veerhuis.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet