Architectenwoning Paul Stevens

Beschrijving

Modernistische interbellumvilla op uitgestrekt terrein, eigen woning en ontwerp van Paul Stevens. In twee fases opgetrokken, eerste bebouwing in 1933, in 1938 werd een uitbreiding aan de westzijde geregistreerd.

Modernistische villa ten westen van Leuven gelegen op een heuvel, de omgeving overschouwend. Te midden van grote tuin. Baksteenbouw van één bouwlaag (verhoogde begane grond) en deels in de grond ingewerkt souterrain (met onder andere garage), onder plat dak. Gele baksteen, behalve in de plint, waar grijze baksteen gebruikt is. Typische modernistische vormgeving met verspringende volumes, benadrukte horizontaliteit door licht verdiepte horizontale vensterregisters, afgeronde hoeken (inkompartij, belvedère, terras). Rechthoekige vensters met bewaard houten schrijnwerk. Beglaasde halfronde inkompartij met bewaarde metalen roedeverdeling, plat dak. Lijstgevels bekroond door bepleisterde keellijst. Op het dakterras opvallende belvedère met half beglaasde ronde hoek. Aan de noordoostelijk hoek van de villa groot terras met ronde hoek, toegankelijk vanuit de woning en via trap vanop de begane grond.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Herent, Afdeling 4, 1933/19, 1938/31.
  • S.N. 1933: Paul Stevens, La Cité 12.12, 190.