Neogotisch klooster met school

Beschrijving

Neogotische school, rusthuis en klooster van de zusters van Maria en Jozef. Complex geheel dat fasegewijs tot stand gekomen is. De eerste gebouwen werden opgericht in 1880, het gaat om de oostelijke schoolvleugel parallel aan de straat met links aansluitende woning (kloostergebouwtje). Deze is in de top gedateerd "anno" "1880". In 1892 werd ten westen het diephuis op de hoek met de Turkeyestraat (rusthuis, datering "1892") en een achterliggende gebouw opgetrokken (kadastraal geregistreerd in 1893). De kapel, gebouwd tussen de vorige twee vleugels in, draagt de datering "1899". Ze werd pas in 1907 kadastraal geregistreerd samen met achterliggende uitbreiding. In 1914 ten slotte werd er ten oosten een bijgebouw geregistreerd, het complex verkreeg toen het huidige grondplan.

Neogotische verankerde bakstenen gebouwen met beperkte verwerking van zandsteen. Zadeldaken met mechanische pannen, de kapel met leien.

Ten oosten schoolgebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat), bouwnaden wijzen op een verhoging, vermoedelijk gelijktijdig met de in 1907 geregistreerde uitbreidingen. Onderaan in zesde travee blauwe hardstenen gedenksteen met opschrift "Gemeente Gooik Hulde en dank aan de zusters van Maria en Jozef van 1880 tot 1978 maakten ze zich hier te Oetingen bijzonder verdienstelijk voornamelijk op het vlak van het onderwijs en de bejaardenzorg". Strakke ritmering met opeenvolging van rechthoekige traveebrede spaarvelden afgeboord door lisenen. Op de verdieping eveneens spaarvelden, hier bekroond door gedrukte rondboog. In de spaarvelden steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lateien, vernieuwd schrijnwerk. Vooral in zijpuntgevel duidelijke bouwnaad tussen eerste en tweede bouwlaag, gemarkeerd door getrapte baksteendecoratie. Boven bouwnaad spaarveld bekroond door grote drielob. Rondboogvensters met blauwe hardstenen lateien en omlopend bakstenen waterlijstje, bewaard schrijnwerk. Vernieuwde kroonlijst.

Links aansluitend kloostergebouwtje. Onderkelderd breedhuis met licht verhoogde begane grond, drie traveeën en twee bouwlagen op blauwe hardstenen plint en onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat), aan beide zijden getrapt aandak met top- en schouderstukken. Koperen klokkenruiter. Centrale travee hoger opgetrokken, uitgewerkt als trapgevel bekroond door hardstenen bolornament. Eerste en derde travee licht verdiept en bekroond door bogenfries. Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en bewaard schrijnwerk, zandstenen aanzet- en sluitstenen. Dito deur, vernieuwd. Boven de deur zandstenen wapenschild, links van de familie Kervijn, met de familieleuze "fortiter et leviter". In de top van de trapgevel natuurstenen heiligenbeeld op sokkel met monogram "MS", onder baldakijn. Aan weerszijden gevelstenen "anno" en "1880". Gevel (met sierankers) bekroond door bepleisterde kroonlijst.

Links hiervan aansluitende kloosterkapel onder zadeldak dwars op de straat. In top van de puntgevel, bekroond door natuurstenen kruis, datering "anno 1899". Drie spitsboogvensters gevat in spitsboogvormig spaarveld met blinde drielob. Vensters ingevuld met natuurstenen maaswerk en glas in lood, blauwe hardstenen lekdrempels. Spitsboogdeur met zandstenen omlijsting met negblokken en hogels, bewaard schrijnwerk. Hierboven natuurstenen beeld van Maria op sokkel en onder baldakijn. Linkerzijgevel met twee versneden drieledige steunberen, hiertussen twee spitsboogvensters als in voorgevel. Gevel bovenaan bekroond door geajoureerde natuurstenen borstwering.

Het meest westelijke gebouw, gelegen op de hoek met de Turkeyestraat, draagt op het uitspringend rookkanaal van de schoorsteen een gevelsteen met jaartal "1892". Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, nok dwars op de Kloosterstraat. Op de gevel gericht naar de Turkeyestraat geschilderd opschrift "Rusthuis Maria Jozef". Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels, bewaard schrijnwerk. De langsgevels zijn eenvoudige lijstgevel met sierankers, bekroond door bogenfries. In beide hoeken van de nagenoeg blinde zijgevel lege beeldnis. Houten kroonlijst, in zijgevel op modillons. Tegen de oostgevel aansluitende dwarsvleugel tussen de vleugel van 1892 en de kapel, gelijktijdig met de eerste gebouwd. Drie traveeën en twee bouwlagen volgens zelfde opvatting als hierboven. Hier bevindt zich een overluifelde toegang met houten regelwerk.

Achterin gelegen L-vormige vleugel kadastraal geregistreerd in 1907, aansluitend op de aan de straat gelegen gebouwen. Baksteenbouw met sierankers, lijstgevels bekroond door een bogenfries, de zijpuntgevels zijn uitgewerkt als trapgevels met Brugse travee. Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels. Houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Gooik, Afdeling 4/Oetingen, 1880/6, 1893/16, 1907/10, 1914/8.

Auteurs: Thomas, Hans