Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente Niel-bij-As
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 121, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, kunstleien), in de gevelsteen gedateerd 1900. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Spaarvelden aan weerszij van de middentravee, bekroond met een baksteenfries. Getoogde vensters en deur (strek en druiplijst).

Resterend gedeelte van de oorspronkelijke hoeve (19de eeuw) tegen rechtse zijgevel. Vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zijgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken. Baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters en korfboogpoort in de dwarsschuur. Bakstenen dienstgebouw ertegenover met zadeldak (Vlaamse pannen) en vlechtingen in de zijgevels.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Niel-bij-As

Niel-bij-As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.