Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hoeve Steegmans
Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Onze-Lieve-Vrouwstraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwstraat 10, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2011 (geografische herinventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen gesloten hoeve deels uit versteende vakwerkbouw. Op de 19de-eeuwse kaarten is er al een hoeve met losstaande bestanddelen aanwezig op deze locatie. In 1978 werd de hoeve gerenoveerd (opgetekend in het kadaster). Bij deze renovatie werd onder andere de lemen vulling tussen het stijl- en regelwerk vervangen door baksteen.

Woonhuis ten westen, schuur ten oosten, vleugel met toegangspoort ten noorden (zuidvleugel en vierkante binnenplaats niet zichtbaar). Ten zuidwesten van de hoeve zou nog een oud bakhuis liggen, volgens het kadaster opgebouwd uit leem.

Woonhuis in stijl- en regelwerk met witgeschilderde bakstenen vulling van zeven traveeën en één bouwlaag met zwart geschilderde bakstenen plint onder een pannen overkragend zadeldak. Rechthoekige nieuwe muuropeningen. De schuur met zelfde opbouw en recente garageopeningen.

Vleugel met korfboogvormige poorttoegang is een verankerde baksteenbouw, eveneens witgeschilderd en met zwart geschilderde plint. Hardstenen sluitsteen boven de poort met initialen "W. S./ C. A." (volgens mondelinge bron staat W.S. voor Willem Steegmans).

  • Informatie verkregen van Roger Frederix.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.