Villa in cottagestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Visserij
Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Visserijstraat
Locatie Visserijstraat 10, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2011 (geografische herinventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Cottage villa uit begin 20ste eeuw, heden rusthuis De Visserij, gelegen op het voormalig domein De Heusch. De villa was gelegen in een eind 19de-eeuws landschapspark, waarvan nu slechts enkele restanten overblijven waaronder een aantal bomen. Oorspronkelijk lagen ten westen van de villa drie grote vijvers waarvan slechts een poel bewaard bleef.

De villa is geregistreerd op het kadaster in 1904 na de afbraak van een 19de-eeuws kasteel. Op de Atlas der Buurtwegen (1841) werd het oude kasteel aangegeven als "De Visschery, Maison de Plaisance". Het domein kwam in 1951 in het bezit van het OCMW dat er een rusthuis in onderbracht. Heden is de villa omsloten door de nieuwe gebouwen van het rusthuis die ook tegen de oostgevel van de villa zijn aangebouwd.

Onderkelderde villa met een speelse volumewerking van twee bouwlagen op een verhoogde begane grond onder een complexe leien bedaking. De centrale toegang is uitgewerkt als vierkante toren bekroond met een peervormige spits. Baksteenbouw op een plint van breuksteen met op de eerste verdieping contrasterende witte bepleisterde gevelvlakken met groen geschilderd imitatie vakwerkbouw. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Gebruik van hardstenen elementen voor onder andere de omlijsting van de muuropeningen op de begane grond. Sommige muuropeningen hebben druiplijstjes op consoles onder andere in de vorm van hoofdjes. Boven de toegangsdeur hardstenen wapenschild van familie De Heusch met pijl en het devies "IN PHARETRA ET SAGITTA" (met pijl in de koker).

In het interieur is de kamerindeling behouden gebleven met in de inkomhal een bewaarde schouw uit witte natuursteen, de zoldering met imitatie balkenroostering, een houten trap en vloertegels met ingelegde motieven en een gietijzeren verwarming beide met art-nouveautekening.

  • DE MAEGD C. (red.), VAN DEN BOSSCHE H.-J., DENEEF R. & VAN DEN BROECK M. 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Limburg, Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, M&L Cahier, 12, Brussel, 42-44.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

is gerelateerd aan Kasteelpark De Heusch

Visserijstraat 10 (Diepenbeek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.