erfgoedobject

Heldenkapel

bouwkundig element
ID: 214016   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214016

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heldenkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog ter ere van de gesneuvelden burgers en militairen en de oud-strijders van Halen. Gelegen op de hoek van de Zittaardstraat op een ommuurd perceeltje. De kapel wordt vooraan geflankeerd door twee vlaggenmasten en achteraan door twee esdoorns. Op de ommuring aan de zuidzijde staat een gedenkplaat voor het 4de regiment lansiers aansluitend bij het uitzicht van een pijlerkapel.

Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak. Spitsboogvormige vensteropeningen met glas-in-loodvulling en spitsboogvormige toegang in de puntgevel gesloten door een laag ijzeren hekken.

Witbepleisterd interieur met tongewelf en marmeren tegelvloer. Marmeren altaar met opschrift "Hulde aan onze helden" en met gedenkplaten. Verder verschillende marmeren gedenkplaten op de muren met links de namen van de overleden oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog en rechts met de namen van de overleden oud-strijders van de Tweede Wereldoorlog.

  • Informatie verkregen van Julien Stroobants, Museum Slag der Zilveren Helmen.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heldenkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214016 (Geraadpleegd op 19-09-2020)