Oude Pastorie van 1736

Beschrijving

Zogenaamd "Oude Pastorij" bestaande uit een oud linker gedeelte, gedateerd 1736, en een recenter rechter gedeelte.

Oud gedeelte: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel. Kalkstenen gevelsteen boven de deur met opschrift, chronogram en wapenschild: ADMODUM REVERENDUS / DOMINUS GODEFRIDUS BEX / PASTOR IN DILSEN / FUNDAT/ IS PAROCHO & VICARIO / AEDES EXTRUI DISPOSUIT. De twee rechtertraveeën kregen later een bakstenen parement met lisenen. Rechthoekige vensters met kalkstenen dorpels en een rechthoekige deur met kalkstenen latei. Gelijkaardige vensters in de achtergevel, afgewerkt met een muizentandfries en voorzien van een deur in rechthoekige houten omlijsting. Zijgevels met vlechtingen en aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen dezelfde gevel.

Het nieuwe gedeelte dateert uit begin 20ste eeuw. Neogotisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen). Breukstenen plint met waterlijst. Gevel verlevendigd door verdiepte venstertravee, eindigend op tudorbogen. Licht vooruitspringend risaliet in de twee rechtse traveeën, bekroond met een puntgevel, van top- en schouderstukken voorzien. Licht getoogde vensters, en rondboogdeur met arduinen tussendorpel.