Conciërgewoning meisjesschool

Beschrijving

Tegelijk met de vlakbij gelegen school (zie Kruisstraat 12) opgetrokken in dezelfde regionalistische stijl, getypeerd door aandaken, vlechtingen, sierankers, top- en schouderstukken. Het onderkelderde gebouw werd in 1930 geregistreerd als Nationale Gendarmerie (met gemeente Tremelo als bouwheer), maar volgens de gemeente gebruikt als huisbewaarderswoning van de school.

Het is een bakstenen diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen op zandstenen plint onder leien zadeldak (nok dwars op de straat), met links aansluitend een éénlaags breedhuis van één travee onder leien zadeldak (nok evenwijdig aan de straat).

Puntgevel met verhoogde top gecantonneerd door voluten. Rechthoekige vensters, met bewaard schrijnwerk dat licht erkervormig uitgewerkt is en een kleine roedeverdeling heeft. Blauwe hardstenen lekdrempels en aanzetstenen. Rechthoekige deur geflankeerd door twee lage smalle rechthoekige vensters, blauwe hardstenen lekdrempels en aanzetstenen. Oeil-de-boeuf in de topgevel. Links aansluitend lagere vleugel, rechthoekige vensters als hierboven, lijstgevel bekroond door houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tremelo, Afdeling 1, 1930/33.

Auteurs: Thomas, Hans