erfgoedobject

Begraafplaatsen Wezembeek-Oppem, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe

bouwkundig element
ID
214028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214028

Juridische gevolgen

Beschrijving

Liefst 20 hectaren van de oppervlakte van Wezembeek-Oppem worden ingenomen door begraafplaatsen, gelegen in het noordoosten van de gemeente (deels op grondgebied Zaventem). Het gaat om de begraafplaatsen van Wezembeek-Oppem zelf, van Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe (beide gemeenten van het Brussels hoofdstedelijk gewest). Vooral de begraafplaatsen van Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek zijn erg uitgestrekt.

De begraafplaats van Etterbeek (Lange Eikstraat 88) heeft een oud-strijders ereperk en een sober oorlogsmonument "silentii porta A. Willequet sculpt 7-5-1975". Voorts een kinderperk (perk V) met aan de ingang een bronzen sculptuur van vrouw met kind "Germaine Stiers 24-11-1920" gesigneerd "Jacques Marin 1930". In perk 1 bevindt zich de grafsteen van de familie Jespers, met sculptuur van beeldhouwer Oscar Jespers, eveneens daar begraven. Perken K-M bevatten de graven van de Israëlische gemeenschap. De perken worden blijkbaar snel geruimd, de meeste graven op de begraafplaats zijn niet ouder dan de jaren 1950, en vele perken zijn recent geruimd. De oudste graven, teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, bevinden zich in perk J.

De begraafplaats van Sint-Lambrechts-Woluwe (Lange Eikstraat zonder nummer) heeft ook voornamelijk graven uit de tweede helft van de 20ste eeuw, en is aangelegd op golvend terrein. Hagen scheiden de perken van elkaar.

De ommuurde begraafplaats van Wezembeek-Oppem (Kerkhofstraat zonder nummer) werd in gebruik genomen in 1930. Ze is toegankelijk via een korte dreef. Links van de ingang een mortuarium (nu niet meer als dusdanig in gebruik), rechts een recent (begin 21ste eeuw) dienstgebouw en in de as van de ingang een blauw hardstenen kruis met Christusbeeld, gesigneerd "L. Hoofd Wesembeek 1934". Achteraan een halfcirkelvormig ereperk met een "In Memoriam" oorlogsgedenkteken. De oudste graven gaan terug tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Concessie voor de zusters van O.L.V. der Zeven Weeën (klooster in de Jan Baptist De Keyzerstraat, nu verdwenen), met graven voor 55 kloosterzusters en drie aalmoezeniers, sobere hardstenen kruisen.


Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Begraafplaatsen Wezembeek-Oppem, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.