Hof ten Broek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Broek

Beschrijving

Historische hoeve "Hof ten Broek" gelegen op het eind van een doodlopend stuk weg aan de noordzijde van de spoorlijn Brussel-Aalst.

De heden semi-gesloten hoeve, kwam al voor op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) als omwalde hoeve. Het hof zou reeds voor 1686 opgericht zijn en het was afhankelijk van een nabijgelegen landhuis dat eigendom was van de heer Hanoset. In zijn huidige vorm al voorkomend op 19de-eeuwse kaarten, heden met aangepaste gebouwen uit de 20ste eeuw met verwijzingen naar een oudere kern: de noordoostelijke zijgevel is een tuitgevel met aandaken. De hoeve was van eind 19de eeuw tot zeker in de jaren 1990 actief als hopboerderij onder de familie Zelderloo.

• ROMEYNS G. 1981: Het Hof Ten Broek, Bijdragen tot de geschiedenis van Sint-Martnes-Bodegem, Sint-Martens-Bodegem.
  • S.N. 1990: Het Hof ten Broek, Brochure uitgegeven door het gemeentebestuur van Dilbeek naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 9 september 1990, Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien