Laad- en loskaai van Steenstratebrug

Beschrijving

Het gehucht Steenstrate ligt op de grens van Bikschote met Zuidschote, waar de baan Ieper-Diksmuide (N369) het Ieperleekanaal kruist. Dit gehucht langs de benedenvaart van het Ieperleekanaal dankt zijn naam vermoedelijk aan de Steenstraat die al van in de Romeinse tijd Cassel met Aardenbrug verbond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond op dit gehucht tijdens de Tweede Slag om Ieper op 22 april 1915 de eerste chloorgasaanval door de Duitsers plaats.

De laad- en loskaai

Omstreeks 1932 werd ter hoogte van het gehucht aan de westzijde van het Ieperleekanaal een nieuwe laad- en loskaai gebouwd. Steenstrate fungeerde immers sinds de middeleeuwen als een belangrijk ‘Upslag’. Tot na de Tweede Wereldoorlog waren dergelijke laad- en loskaaien immers belangrijk voor de bevoorrading van de omliggende dorpen.

• Archief Waterwegen en Zeekanaal NV, Districtgebouw Nieuwpoort.
  • Het Ypersche Nieuws, 31.10.1931, 4; 18.03.1933, 3; 27.05.1933, 8; 03.08.1935, 3;07.11.1936, 2.
  • HINDRICKX K. 1995: Netwerk van waterwegen. De scheepvaartgeschiedenis van het IJzerbekken. In: De Roo N. & HINDRICKX K. (red.): Beeld van een stroom. De IJzer, Tielt, Lannoo, 71.
  • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 23.
  • MASSART J. 1919: Ce qu’il faut voir sur les champs de bataille et dans les villes détruites de Belgique. Vol. II. Le Front de Flandre, Brussel, 65 & 11.

Auteurs: Becuwe, Frank