Loskaai met hijstoestel

Beschrijving

Boezinge bevindt zich langs het Ieperleekanaal ter hoogte van de overgang van de bovenvaart naar de benedenvaart. Voor de Eerste Wereldoorlog was er ter hoogte van de weg Boezinge-Langemark, dit wil zeggen tussen de twee sluizen, een draaibrug. Omstreeks 1930 werd deze door het oorlogsgeweld verwoeste brug vervangen door een deels in gewapend beton opgetrokken vast kunstwerk met een vrije hoogte van 4 meter. De kostprijs van deze brug bedroeg ongeveer 1.600.000,- Belgische frank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze brug vernield. De na de oorlog voorziene 'halfbestendige' brug werd omstreeks 1983 gesloopt om door een nieuwe brug vervangen te worden.

Omstreeks 1932 werd ter hoogte van deze brug aan de oostzijde van het Ieperleekanaal een laad- en loskaai gebouwd, waarvan vandaag nog sporen bewaard zijn. Juist voorbij de brug bevond zich omstreeks 1935 vóór het magazijn van Vanoudt, een ijzeren hijstoestel. Vandaag is ter hoogte van de voormalige maalderij Vancayzeele nog een restant van een ijzeren hijsconstructie bewaard.

• Archief Waterwegen en Zeekanaal NV, Districtgebouw Nieuwpoort.

Auteurs: Becuwe, Frank