Gemeentehuis van Weelde

Beschrijving

Het modernistische gemeentehuis van Weelde werd opgericht in 1958 naar ontwerp van Jozef Schellekens. Gelegen ten zuidoosten van het driehoekig gemeenteplein van Weelde, gevormd door de kruising van de Gemeentelaan en de Koning Albertstraat.

Historiek

De provinciale bouwmeester, Jozef Schellekens, ontwierp het gemeentehuis van Weelde. In 1956 werd dit ontwerp goedgekeurd door de gemeenteraad. Twee jaar later, in maart 1958, begonnen de bouwwerken, zoals vermeld op de jaarsteen aan de linkerwand van de fietsenstalling. Ook het gemeenteplein en de Gemeentelaan werden in deze periode aangelegd. In 1977 fuseren de deelgemeenten Poppel, Weelde en Ravels. Het gemeentehuis van Weelde zal vanaf dan dienst doen als het gemeentehuis van de fusiegemeente Ravels. In 1999-2000 wordt het gemeentehuis uitgebreid naar ontwerp van architectenbureau Arcadis-Gedas.

Beschrijving

Vrijstaand gebouw, oorspronkelijk S-vormig grondplan, huidige toestand met uitbreiding. Onderkelderd hoofdgebouw met twee bouwlagen en verhoogde begane grond. Opgebouwd met gele baksteen onder een zadeldak en rechte gootlijst. Links op de voorgevel een ijzeren versiering met het wapenschild van Weelde. De vroegere hoofdingang wordt benadrukt door een dubbele bordestrap en een uitspringend balkon van de eerste verdieping. Dit balkon wordt gedragen door vier betonnen balken, die in het interieur doorlopen. Opvallend zijn de negen langgerekte vensters op de eerste verdieping, die de raadzaal van licht voorzien. De verticaliteit wordt doorgevoerd op de gelijkvloerse en kelderverdieping met kleinere vensters.

De overdekte fietsenstalling met jaarsteen is verbonden met de linkerzijgevel van het hoofdgebouw. Links achter het hoofdgebouw bevindt zich een lagere uitbouw onder een schilddak. Hier zien we de personeelsingang. De oorspronkelijke achterzijde is slechts gedeeltelijk zichtbaar. De open ruimte die aanvankelijk tussen het hoofdgebouw en de achterbouw gaapte is opgevuld bij de uitbreiding in 1999-2000. De oorspronkelijke buitenmuur is in het huidige interieur behouden.

Rechts van het hoofdgebouw zien we een lagere en L-vormige uitbouw. Opmerkelijk is de afwisseling van gele en zwarte baksteen. Deze deed vroeger dienst als garage voor de brandweerwagen. Vandaag is de oorspronkelijke garagepoort vervangen door vensters, zodat men de ruimte als kantoren kan gebruiken. Aan deze uitbouw zijn rechts nog twee gebouwen gekoppeld. Vooraan een toren in afwisselend zwarte en gele baksteen, die door de brandweer als droogtoren gebruikt werd. Achteraan een kleinere garage onder schilddak. Aan deze zijde is de nieuwbouw gekoppeld en hier bevindt zich de huidige hoofdtoegang.

Interieur

Het interieur is gedeeltelijk bewaard. Op de plaats waar vroeger de hoofdingang met inkomhal was, bevindt zich nu een kantoorruimte. De originele trap is nog aanwezig en leidt naar de raadzaal op de eerste verdieping. Interessant zijn de balken van het plafond, die een link leggen tussen interieur en exterieur. Met de uitbreiding in 1999-2000 heeft men ervoor gekozen de originele buitenmuur te bewaren en te integreren in het nieuwe interieur. Opmerkelijk zijn de originele vensteropeningen, die op sommige plaatsen een nieuwe houten omlijsting gekregen hebben.

• Bouwdienst Ravels/Weelde, Bouwdossiers, Bouwen gemeentehuis 1957 # 861.11.
  • SCHELLEKENS C. 1965: Mijn vader Jozef Schellekens, onuitgegeven, privé-archief, Turnhout.
  • GRIETEN S. et al. 2006: Sterk gebouwd & makkelijk in onderhoud. Ambt en bouwpraktijk van de provinciale architecten in de Provincie Antwerpen (1934-1970), Brugge.

Auteurs: Vanschoonbeek, Francesca