Eclectisch ensemble wederopbouwwoningen

Beschrijving

Dit ensemble van drie meergezinswoningen in eclectische stijl, is het resultaat van een wederopbouw in 1922 na oorlogsschade in oktober 1914. Dit bouwdossier werd ingediend door architect Victor Boelens in naam van Joseph Tuyteleir. De oorspronkelijke woningen werden gebouwd rond 1890 door architect J.B. Vereecken voor L. Tuyteleir en hadden conventioneel opgebouwde en afgewerkte neoclassicistische lijstgevels. Bij de wederopbouw kregen de huizen een eclectisch, meer gevarieerd gevelparement, hoewel het ontwerp in het bouwdossier van 1922 een bijna identiek wederopbouwplan laat zien.

Het betreft drie enkelhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedaken. De centrale woning is iets hoger en heeft een lijstgevel met gecementeerd parement, eindigend met een art-decogetinte gevelbekroning met centraal ovale oculus. Op de begane grond heeft de woning een hardstenen plint en rood bakstenen parement. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting, centrale travee geaccentueerd door balkon met balustrade en gebogen fronton boven het deurvenster. De flankerende woningen op nummers 40 en 44 zijn identiek en spiegelend opgebouwd. Beide lijstgevels hebben een rood bakstenen parement met gecementeerde en natuurstenen detaillering voor omlijsting van de rechthoekige muuropeningen, balustrades van de balkons, kordons en doorlopende onderdorpels. Net zoals de centrale woning kreeg het centrale deurvenster een fronton, hier driehoekig. Schrijnwerk grotendeels vervangen, fraaie dubbele voordeuren met bovenlicht bewaard bij nummers 40 en 42.

• Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, FOTO-OF # 8495.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 185, 1922 # 12931.