Sint-Norbertusinstituut

Beschrijving

Op een ruim bouwblok tussen de Paleisstraat en de Amerikalei, op de hoek met de Bolwerkstraat, staan de gebouwen van het Sint-Norbertusinstituut. Het modernistische gebouw op de hoek van de Paleis- met de Bolwerkstraat werd het eerst gerealiseerd. Het is een ontwerp van architect Jos. Willems van 1950. In 1963 laten de aartsbisschoppelijke colleges en gestichten van de provincie Antwerpen een groot herenhuis slopen op de Amerikalei om er een nieuwe schoolvleugel op te richten naar ontwerp van architect H. Moonen. De vleugel op de Amerikalei is echter architecturaal minder interessant.

Het jaren 1950-gebouw op de hoek van de Paleis- met de Bolwerkstraat bestaat uit twee smalle vleugels, een lange in de Paleisstraat en een korte in de Bolwerkstraat, waarachter een ruime speelplaats gelegen is. Het is een pand van drie bouwlagen onder platte bedaking, vier traveeën met een hoektravee gericht naar de Paleisstraat en twee traveeën met hoektravee gericht naar de Bolwerkstraat. Op het dak is over het gehele gebouw een dakterras ingericht, met een bakstenen borstwering die boven de kroonlijst van de gevel uitsteekt. In de vleugel aan de Paleisstraat werden in de kelderverdieping de refter voor de leerlingen en een aantal scoutslokalen voorzien. In de kelder van het blok in de Bolwerkstraat zit een grote fietsenkelder. Op de begane grond en op de verdiepingen, zijn in beide vleugels klassen ingericht, te bereiken via een ruime, dubbele trappenzaal die zich in de hoek tussen de twee vleugels bevindt.

De structuur van het gebouw is in beton, met lijstgevels die bekleed zijn met een geel-grijs baksteenparement op een lage hardstenen plint. De over de gevels doorlopende kroonlijst is in beton uitgevoerd, gebouchardeerd en voorzien van een hardsteenkleur. De gevels zijn visueel in brede traveeën verdeeld door de koppeling van de rechthoekige vensteropeningen, telkens vier smalle op de begane grond en drie op de verdiepingen. In de afgeschuinde travee zit de hoofdingang van de school, bestaande uit een grote rondbogige deur waarboven zich een monumentaal wapenschild bevindt tegen de blinde bovengevel, met in de banier het opschrift "IN NOMINE DOMINI". Dit is het wapenschild van Kardinaal Van Roey, die zich enorm inspande voor de uitbouw van het vrije onderwijs en de schoolstrijd in de jaren 1950 op de voet volgde. Deze afwerking wijkt af van het gevelplan, waar de hoek niet werd afgeschuind en in plaats van dit reliëf een heiligenbeeld en een een klein wapenschild werden voorzien op de hoek, geflankeerd door twee deuren en per verdieping twee keer twee ramen. In de rechtertravee van de vleugel in de Paleisstraat is de leerlingeningang, met een smallere deur waarachter een trappenzaal gelegen is. De rechthoekige ramen kregen stalen schrijnwerk, dat is bewaard. De twee deuren zijn uitgevoerd in cambarahout. De achtergevels van het gebouw zijn op een gelijkaardige manier opgebouwd en afgewerkt als de voorgevels.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 26784.