Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Samenstel van vier neoclassicistische burgerhuizen gebouwd rond 1899 voor B. De Pooter. Dit soort kleinschalige reeksbouw, bestaande uit sterk gelijkende panden, waarvan de centrale huizen een iets hogere kroonlijsthoogte hebben, is typerend voor het Zuid en bij uitbreiding voor het volledige 19de-eeuwse stadsdeel van Antwerpen. Elders in de straat, op nummers 25-29, liet B. De Pooter een gelijkaardig samenstel van drie huizen bouwen. De woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken en kregen bepleisterde en beschilderde lijstgevels die de eind-19de-eeuwse neoclassicistische conventies volgen: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, accent op centrale travee door balkons met ijzeren leuning, die enkel op nummers 57 en 59 bewaard zijn.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 205.