Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd rond 1897 voor C.J. Janssens-Van Steen naar ontwerp van architect Frans Van Dijk, wellicht als opbrengsteigendom. Janssens-Van Steen bouwde een jaar eerder ook de naastgelegen woning op nummer 35 en koos daarvoor architect Ferdinand Hompus.

Architect Frans Van Dijk, zelf wonende op de Amerikalei, is vooral bekend voor zijn eclectische, fantasierijke ontwerpen van doorgaans vrij grote, statige burgerwoningen. Hij ontwierp tevens de Sint-Michielskerk op de Amerikalei. De woning die hij hier realiseerde is echter een typevoorbeeld van de standaard huizen die het karakter van het Zuid bepalen, met name burgerhuizen van drie traveeën en drie/vier bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die volgens de eind-19de-eeuwse conventies zijn opgebouwd en afgewerkt: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint met betraliede keldervensters, hardstenen kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen een omlijsting met oren hebben, nadruk op de centrale travee met balkon met ijzeren leuning en entablement. De woning telde oorspronkelijk drie bouwlagen, maar werd later verhoogd met één bouwlaag. Het schrijn- en ijzerwerk van deze woning is goed bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 322.