Hoekpand ontworpen door Richard Deweirdt

Beschrijving

Woning in expressionistische baksteenarchitectuur, gelegen op de hoek van de Domien Ingelsstraat en de Veerstraat van respectievelijk één, twee en drie bouwlagen onder een plat dak, geregistreerd in het kadaster in 1934. Volgens signatuur op de gevel een ontwerp van de Drongense architect Richard Deweirdt.

De lijstgevel heeft een parement van rode en gele bakstenen in decoratief metselverband, op een lage plint van blauwe hardsteen. Kenmerkend is de afgeschuinde hoektravee uitlopend in een gecementeerde gevelbekroning met drie vierkante openingen en de horizontale geleding van het pand, geaccentueerd door de overkragende houten kroonlijsten, de similibanden en doorlopende lekdrempels.

De tweede bouwlaag wordt geaccentueerd door de erker met bakstenen balkonbekroning en het omlopende balkon. De rechthoekige deuropening met bakstenen omlijsting is ingevuld met een houten deur met gestructureerd glas en smeedijzeren traliewerk. De rechthoekige vensteropeningen bevatten nog hun originele houten schrijnwerk met houten rolluiken op de gelijkvloerse verdieping. Het rechthoekige verticale traplicht met simili omlijsting boven de voordeur is ingevuld met glas in lood in geometrisch patroon.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling 9 (Gent), 1934/20.

Auteurs: Depuydt, Katrijn