Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Op de hoek met de Poverstraat staat een maalderij met elektrische molen aangebouwd tegen de langsschuur van de Langehoeve of hoeve Van Lierde. Het woonhuis en de stallen van de hoeve zijn heden vervangen door nieuwbouw. In de buurt zou tot eind jaren 1920 een standaardmolen hebben gestaan, hierna kwam er een door stoom aangedreven mechanische molen in de plaats.

In 1863 werd er een reconstructie van een molen geregistreerd op het kadaster en in 1928 werd de graanmolen met gasmotor geregistreerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier kleine hoeveelheden gemalen, ondanks het ontbreken van een maalvergunning, ten behoeve van kleine boeren en inwoners die graan hadden bemachtigd. Eenvoudige bakstenen maalderij met rechthoekige muuropeningen in een betonnen omlijsting. Het molengebouw is tegen de voorgevel van de eind 19de-eeuwse langsschuur aangebouwd. Verankerde bakstenen langsschuur met rechthoekige poort onder houten latei ingeschreven in een rondboogveld. Calvariekruis in verheven baksteen bovenaan in de puntgevel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1863/10 en 1928/26.
  • VERLIE R. 2007: Bodegem tijdens de Tweede Wereldoorlog, Uitgegeven door Heemkring Bodeghave naar aanleiding van de tentoonstelling "Bodegem tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940–1945" van 9 tot 12 november 2007 in Trefcentrum Solleveld te Sint-Martens-Bodegem, 86-87.
  • VAN ROSSEM P. 1993: Brochure bij de tentoonstelling "Bodegem op oude kaarten", Sint-Martens-Bodegem, 37.

Auteurs: Verwinnen, Katrien