erfgoedobject

Eclectische burgerwoning

bouwkundig element
ID: 214088   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214088

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1901 ontworpen door bouwmeester L. Moerenhoudt in opdracht van de heer Brand. Moerenhoudt ontwierp talrijke woningen in de Karel Rogierstraat, vooral burgerhuizen met neoclassicistische lijstgevels. Zijn werk is echter niet meer in verhouding vertegenwoordigd in het huidige straatbeeld.

Het betreft een woning van vier bouwlagen en drie travee├źn onder mansardedak met centraal dakvenster. Het materiaalgebruik, meer bepaald het gele bakstenen parement met de natuurstenen details, valt onder de noemer eclectisch. De gevelopbouw en de ornamentiek echter, is volledig afkomstig uit het neoklassieke, 19de-eeuwse stijlidioom: lijstgevel bekroond met houten kroonlijst, kordons en doorlopende onderdorpels, hardstenen plint, regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen, nadruk op de centrale travee door balkon en driehoekig fronton boven het deurvenster. Een eclectisch detail zijn de korfbogige boogvelden boven de bovenvensters, voorzien van vaasornamenten, sluitstenen en negblokken.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1372.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214088 (Geraadpleegd op 29-05-2020)