Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische winkelpand werd rond 1877 gebouwd door architect Victor Durlet als het linkse huis van een ensemble van drie bijna identieke woningen. De woningen rechts ervan, op nummers 62-64, werden rond 1936 grondig gerenoveerd en kregen daarbij de huidige art-decogevel. De Kasteelpleinstraat vormt een drukke verbindingsweg tussen het Zuid en de oude stad en kreeg om die reden een groot aantal winkel- en handelspanden in het straatbeeld, vaak met nog deels bewaarde winkelpuien.

De woning is een fraai voorbeeld van een type woning dat veel voorkomt op het Zuid, namelijk enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een houten winkelpui op de begane grond en een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische bovengevel. De lijstgevel is fraai afgewerkt, met een ver overkragende houten kroonlijst op consoles, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, hoekpilasters die de gevel aflijnen, en zeer fijn gekruld ijzerwerk voor de leuning van het centrale balkon op de bovenverdieping en van het gevelbrede balkon dat op de puilijst rust. Dit balkon liep over de drie gevels door; een element dat bij het nieuwe ontwerp van nummer 64 werd overgenomen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 948.