Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Op de hoek van de Begijnenvest en de Kasteelpleinstraat bevindt zich een neoclassicistisch hoekcomplex bestaande uit twee panden, namelijk het hoekhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën in de Kasteelpleinstraat, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën in de Begijnenvest en het aansluitende pand van vier bouwlagen en twee traveeën in de Begijnenvest.

Het hoekpand is gedateerd in een hardstenen blok rechts naast voordeur met inscriptie: "J DE LAET HERCKMANS 1867", wat overeenstemt met het jaar van de bouwaanvraag. Het aansluitende pand wordt rond 1869 gebouwd in aansluitende stijl, volgens een bouwaanvraag van Jacobus De Laet, die ondertussen al in het hoekpand met de Kasteelpleinstraat woont. In 1875 dient De Laet een bouwdossier in voor twee brede etalagevensters op de begane grond van het hoekpand, in de traveeën aansluitend bij de afgeschuinde hoek. Het hoekgebouw heeft brede rechthoekige etalagevensters op de begane grond, en segmentbogige vensteropeningen op de verdiepingen in sobere omlijstingen, met oren op de tweede bouwlaag. De gevel wordt belijnd door de doorlopende onderdorpels op de tweede bouwlaag en door de fraaie houten kroonlijst die op gesculpteerde consoles rust en versierd is met een tandfries. Het smalle pand in de Begijnenvest heeft een opvallend lage begane grond met oorspronkelijk twee gekoppelde etalagevensters bekroond door brede puilijst. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen in geprofileerde omlijstingen, op de tweede bouwlaag met oren. De houten kroonlijst wordt gedragen door consoles die op dezelfde manier versierd zijn als bij het hoekgebouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 76 en 1869 # 3.