erfgoedobject

Modelwoningen van de Société Anonyme du Sud d'Anvers

bouwkundig element
ID
214102
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214102

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van drie meergezinswoningen in neotraditionele bouwstijl ontworpen in 1879 door Wijnand Janssens, architect en "directeur des travaux" van de Compagnie Immobilière de Belgique in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers.

In 1878 nam de Société het initiatief om voor eigen rekening 51 burgerwoningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden. De Belgische Immobiliënmaatschappij, in de persoon van Wijnand Janssens, diende in 1879 een bouwaanvraag in voor twee sets van drie woningen in de Verbondstraat, op nummers 75-79 en recht daar tegenover op nummers 86-90. Al deze ensembles bestonden uit drie woningen met telkens voor de centrale woning een gevelbreedte van 6,5 m en voor de flankerende huizen 6 m. Wijnand Janssens koos voor de beide ensembles die hij mocht ontwerpen in de Verbondstraat een andere stijl, overeenkomstig de gangbare stijlafwisseling op het Zuid: de woningen aan even kant kregen een conventionele neoclassicistische gevelafwerking, de huizen aan de oneven straatzijde kregen een bakstenen gevelparement met neotraditionele ornamentiek. Door het onterecht wit schilderen van deze gevels, vallen de panden minder op in de straat.

Samenstel van drie neotraditionele meergezinswoningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels met bakstenen parement met natuurstenen speklagen (overschilderd). De houten kroonlijst, de hardstenen plint, de balkons met ijzeren leuningen in de centrale travee en de kordonlijsten, zijn standaard elementen voor de eind-19de-eeuwse burgerwoning. De muuropeningen zijn segmentbogig op de eerste en tweede bouwlaag en rechthoekig op de bovenverdieping. Boven de segmentbogige muuropeningen een rollaag met waterlijst en sluitsteen. Bij de middelste woning is de centrale travee uitgewerkt als risaliet, met een bijkomend balkon op de bovenverdieping en een breed bakstenen dakvenster met natuurstenen fronton met topstuk. De begane grond bestond oorspronkelijk bij de drie woningen uit een deur- en twee vensteropeningen, bij nummers 77 en 79 verbouwd voor herbestemming tot school.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 1082.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modelwoningen van de Société Anonyme du Sud d'Anvers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214102 (Geraadpleegd op )