Samenstel van drie meergezinswoningen in neoclassicistische bouwstijl ontworpen in 1879 door Wijnand Janssens, architect en "directeur des travaux" van de Compagnie Immobilière de Belgique in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers.
In 1878 nam de Société het initiatief om voor eigen rekening 51 woningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden. De Belgische Immobiliënmaatschappij, in de persoon van Wijnand Janssens, diende in 1879 een bouwaanvraag in voor twee sets van drie woningen in de Verbondstraat, op nummers 75-79 en recht daar tegenover op nummers 86-90. Al deze ensembles bestonden uit drie woningen met telkens voor de centrale woning een gevelbreedte van 6,5 m en voor de flankerende huizen 6 m. Wijnand Janssens koos voor de beide ensembles die hij mocht ontwerpen in de Verbondstraat een andere stijl, overeenkomstig de gangbare stijlafwisseling op het Zuid: de woningen aan even kant kregen een conventionele neoclassicistische gevelafwerking, de huizen aan de oneven straatzijde kregen een bakstenen gevelparement met neotraditionele ornamentiek.
Samenstel van drie neoclassicistische meergezinswoningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, later aangepast tot mansardedaken met dakvensters. Lijstgevels met bepleisterd en witgeschilderd parement, opgebouwd en afgewerkt volgens de conventies van die tijd: houten kroonlijsten op klossen of modillons, hardstenen plinten, imitatievoegen op de volledige gevel, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen, accent op de centrale venstertravee door balkons en entablementen voor het centrale deurvenster op de tweede bouwlaag. Bij de middelste woning werd de centrale venstertravee als risaliet uitgewerkt en kreeg dit twee balkons; bij nummer 86 werd later een centrale erker aangebracht op de plaats van het balkon. Het schrijnwerk werd bij de drie woningen vervangen.
- Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 1082.
- PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.