Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Verzorgde neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1898 in opdracht van Ph. Charles Lauwerijs-Arnouts naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken. Verbraeken was zeer productief in de nieuwe verkaveling van het Zuid en bouwde meestal vrij standaard vormgegeven, maar verzorgde burgerhuizen, waarvan dit een goed voorbeeld is. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; later aangepast naar mansardedak met twee dakvensters met fronton. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel die opgebouwd en afgewerkt is volgens de eind-19de-eeuwse standaarden: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen, regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen. De detaillering van deze woning is verfijnd onder meer sluitstenen van de vensteropeningen, plantenslingers in fries onder kroonlijst, fries met trigliefen boven begane grond. De woning maakt deel uit van een ononderbroken rij eind-19de-eeuwse neoclassicistische woningen, wat de erfgoedwaarde van dit pand versterkt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1435.