erfgoedobject

Mariagrot

bouwkundig element
ID
214108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mariagrot gelegen op de zuidhelling van de Eikelberg omgeven door bomen in het als landschap beschermde natuurgebied "De Eikelberg". De grot werd opgericht in 1954 (zie datering op het altaar: "KWB/ 1954") door de "Kristelijke Werknemers Beweging". De bouw van de Mariagrot gebeurde tijdens de laatste heropleving van de bouw van Lourdesgrotten in de jaren 1950-1960.

De plaatsing gebeurde op aandringen van pastoor Bax in samenspraak met het bestuur van de werkliedenbond. De toenmalige burgemeester van den Eynde de Rivieren stelde grond ter beschikking. Het materiaal voor de bouw zou volgens de literatuur afkomstig zijn van de opgebroken steenweg in Putkapel (Wilsele), mogelijk werd het goedkope afbraakmateriaal in de kern van de grot gebruikt. Op 15 augustus 1954 vond de inwijding plaats.

De grot is opgebouwd uit onregelmatige Waalse natuursteenblokken en is 5 meter hoog en 13 meter breed. Rechtsboven Marianis met eenvoudig Mariabeeld. Het altaar in de nis bestaat uit een hardstenen plaat op witte natuursteen gedragen door twee witte natuurstenen sokkels. Driehoekig hardstenen schild onder altaar met opschrift: "KWB/ 1954". Op een oude prentkaart is er een beeld van Bernadette Soubirou links voor de grot evenals enkele eenvoudig banken, beeld vandaag verdwenen.

  • DE RYCK R. & HERMANS I. z.d.: De Kleine Huisjes Van Aarschot. Devotiekapellen in Aarschot en haar deelgemeenten, Aarschot, 211.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariagrot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.