Mariagrot

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Gelrode
Straat Bergstraat
Locatie Bergstraat zonder nummer, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 26-03-2012 - 26-03-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mariagrot

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

TypologieMariagrotten
Dateringna WO II

Beschrijving

Mariagrot gelegen op de zuidhelling van de Eikelberg omgeven door bomen in het als landschap beschermde natuurgebied "De Eikelberg". De grot werd opgericht in 1954 (zie datering op het altaar: "KWB/ 1954") door de "Kristelijke Werknemers Beweging". De bouw van de Mariagrot gebeurde tijdens de laatste heropleving van de bouw van Lourdesgrotten in de jaren 1950-1960.

De plaatsing gebeurde op aandringen van pastoor Bax in samenspraak met het bestuur van de werkliedenbond. De toenmalige burgemeester van den Eynde de Rivieren stelde grond ter beschikking. Het materiaal voor de bouw zou volgens de literatuur afkomstig zijn van de opgebroken steenweg in Putkapel (Wilsele), mogelijk werd het goedkope afbraakmateriaal in de kern van de grot gebruikt. Op 15 augustus 1954 vond de inwijding plaats.

De grot is opgebouwd uit onregelmatige Waalse natuursteenblokken en is 5 meter hoog en 13 meter breed. Rechtsboven Marianis met eenvoudig Mariabeeld. Het altaar in de nis bestaat uit een hardstenen plaat op witte natuursteen gedragen door twee witte natuurstenen sokkels. Driehoekig hardstenen schild onder altaar met opschrift: "KWB/ 1954". Op een oude prentkaart is er een beeld van Bernadette Soubirou links voor de grot evenals enkele eenvoudig banken, beeld vandaag verdwenen.

  • DE RYCK R. & HERMANS I. z.d.: De Kleine Huisjes Van Aarschot. Devotiekapellen in Aarschot en haar deelgemeenten, Aarschot, 211.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gelrode

Gelrode (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.