Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Gelrode
Straat Leuvensesteenweg
Locatie Leuvensesteenweg zonder nummer, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 26-03-2012 - 26-03-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine 19de-eeuwse kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gelegen onderaan de Eikelberg op de hoek met de Wipstraat. Achter de kapel staat een grote lindeboom.

Volgens de literatuur werd de kapel gebouwd rond 1849 langs de weg tussen Aarschot en Leuven. Op de topografische kaart van het Depot de la Guerre van 1893 is de kapel aangeduid op deze locatie. In 1905 werd de kapel geregistreerd op het kadaster als eigendom van de familie Vander Eynde – Van der Belen. De kapel was een stopplaats voor bedevaarders naar Scherpenheuvel.

Witgeschilderde en bepleisterde of gecementeerde rechthoekige kapel onder een pannen zadeldakje. Op het windbord staat het opschrift "O.L.V. van Halle". In de voorgevel zit een rechthoekige nis met een ijzeren getraliede deur. Interieur met een rode tegelvloer en op een klein verhoog een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle met Kind.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Aarschot, afdeling VI (Gelrode), 1905/14.
  • DE RYCK R. & HERMANS I. z.d.: De Kleine Huisjes Van Aarschot. Devotiekapellen in Aarschot en haar deelgemeenten, Aarschot, 210.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gelrode

Gelrode (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.