Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee neotraditionele dorpswoningen in 1926 geregistreerd op het kadaster als nieuwbouw na de afbraak in 1917 van "puinen". Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden verschillende woningen verwoest in Betekom. Deze twee dorpswoningen zijn goed bewaarde voorbeelden van wederopbouwpanden in het dorpscentrum.

Twee aansluitende dorpswoningen van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Er wordt gebruik gemaakt van traditionele elementen zoals een aandak, muurvlechtingen, schouderstukken, sierankers en decoratief baksteenmetselwerk met onder andere waterlijstjes boven de segmentboogvormige muuropeningen van de begane grond en verdiepte spiegels in de borstwering. Deuropeningen met een beschilderde omlijsting met sluitsteen en waterlijstje. Bewaard schrijnwerk op de begane grond. Bepleisterde plint met geschilderde schijnvoegen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Begijnendijk, afdeling II (Betekom), 1917/2 en 1926/8.

Auteurs: Verwinnen, Katrien