erfgoedobject

Hardstenen herdenkingskruis

bouwkundig element
ID
214117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hardstenen kruis ter herinnering aan de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde onderluitenant, Valeran van de Kerckhove d'Hallebast (Doornik 1893- Betekom 1914), gelegen aan een veldweg ten zuidwesten van de dorpskom van Betekom.

Het kruis werd waarschijnlijk opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog, want het staat al aangeduid op de topografische kaart van 1930. Valeran van de Kerckhove d'Hallebast was beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant – wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers (voor dit regiment staat er een monument in Spa waarop ook de naam van Valeran vermeld is). Hij raakte gewond in augustus 1914 bij een verkenning, waarschijnlijk bij de eerste uitval uit Antwerpen en overleed in het veldhospitaal van Betekom. Voor deze gesneuvelde werd er in Klerken (Houthulst) in 1934 ook een Mariagrot bovenop een bunker opgericht door zijn moeder.

Het hardstenen kruis bestaat uit imitatie boomstammen begroeid met klimop met centraal een bloemmotief. Onderaan opschrift: "C’est ici/ qu est tombe pour la/ Belgique le 26 aout/ 1914 le Lieutenant/ VALERAN van de/ KERCHOVE d’ HALLEBAST/ R.I.P". Het kruis werd recent hersteld (?) en gereinigd (circa 2012).


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Meer informatie: VAN GOIDSENHOVEN B. 2013: Lansiers op verkenning. Valeran van de Kerchove d'Hallebast (1893-1914), Shrapnel 25.3.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hardstenen herdenkingskruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.