Fabrieksschoorsteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksschoorsteen

Beschrijving

Vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen van een voormalige brouwerij gelegen ten westen van het dorpscentrum met de kerk van Betekom.

De schoorsteen staat op de voormalige site van de 20ste-eeuwse stoombrouwerij Smedts (?) – Verstreken. De site was al in de 19de eeuw in handen van deze brouwers. Mogelijk is de brouwerij ontstaan uit een hoevebrouwerij. De schoorsteen dateert waarschijnlijk uit het interbellum (jaren 1930) toen de brouwerij verschillende vergrotingen onderging en omgevormd werd tot "stoombrouwerij" (kadastraal geregistreerd in 1934) en een schoorsteen noodzakelijk werd. Op een oude foto staat de naam van de brouwerij vermeld: "De Sleutel" van Smets-Welvaert.

Vandaag (2014) rest enkel nog de schoorsteen op de site. Het gaat om een ronde bakstenen schoorsteen met op korte afstanden metalen trekbanden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Begijnendijk, afdeling II (Betekom), 1934/10, 1938/23 en 1939/6.
  • NIJS G. 2007: Hulst, Betekom, 141.

Auteurs: Verwinnen, Katrien