Regahof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Regahof

Beschrijving

Eclectisch kasteel uit het laatste kwart van de 19de eeuw gelegen op een oudere site met tegen de straat een portierswoning (nummer 73) uit dezelfde periode. Het kasteel ligt in een park aangelegd in een late landschappelijke stijl.

Historiek

In 1724 werd het domein gekocht door Henricus Josephus Rega (1690-1754), geneesheer, professor en rector van de universiteit van Leuven, aan wie het domein zijn naam ontleende. Op de oudste 18de-eeuwse kaarten, een kaart (1767) opgemaakt door landmeter J.B. Joris in opdracht van de hertog van Arenberg en de Ferrariskaart (1771-1775), bestaat het bebouwde gedeelte van het landgoed uit een bijna gesloten complex. Het goed wordt omschreven als een hoeve op de kaart van Joris: "Cense de Rega". Deze toestand is ook nog zichtbaar op het primitief kadaster. Toch werd het landgoed al vanaf de 18de eeuw gebruikt als "huis van plaisantie", af te leiden uit de aanleg rond het complex. Na de dood van de laatste erfgenaam van Rega, Antoinette Rega in 1838, kwam het in handen van Philippe de Wouters de Bouchout, kasteelheer van Kwabeek te Boutersem-Vertrijk. Onder Maria-Therese de Wouters werd er in 1848 een gedeeltelijke reconstructie van het "huis" opgetekend, waarvan de werken in 1844 voltooid waren. Hierbij wijzigde het volume van de westvleugel en de dwarse noordvleugel werd gesloopt. Twintig jaar later werd er een vergroting geregistreerd onder de Wouters d’Oplinter (1868). Op de mutatieschets zijn er verschillende kleine wijzigingen aan de gebouwen opgetekend. In 1871 volgde een gedeeltelijke afbraak, waarbij slechts een kleine wijziging te zien is ten noorden van de westelijke dwarsvleugel.

Lambert de Wouters d’Oplinter, die in 1880 het kasteel betrok, zorgde voor grondige wijzigingen aan het kasteel zodat het zijn huidige uitzicht kreeg. Deze wijzigingen werden in 1883 geregistreerd als een "reconstruction totale". Ook de conciërgewoning tegen de straat werd toen kadastraal geregistreerd. Hierna kreeg de tuin een nieuwe aanleg in landschappelijke stijl. Volgens de literatuur was Joseph Schadde architect van het kasteel (of enkel van de kapel?), op basis van gelijkenissen met andere door hem ontworpen kastelen.

In 1952 werd het toen verwaarloosde kasteel verkocht en sloopte men de westvleugel.

Beschrijving

Het kasteel is te bereiken vanop de Steenweg op Gelrode via een 120 meter lange dreef en kon niet bezocht worden.

Eclectisch gebouw op een complexe plattegrond onder een leien bedaking. Tot 1950 had het complex een gesloten binnenplaats. De hoofdvleugel telt twee bouwlagen bekroond met dakkapellen. In de westelijke hoek is er de uitbouw van een neogotische kapel, met hieronder een poortdoorgang. Ten oosten naast de hoofdvleugel is er een donjonachtige vierkante toren van drie bouwlagen onder een hoog schilddak met een balustrade op de nok. Hierachter een lagere toren tussen trapgevels. Beide torenvolumes zijn met elkaar verbonden door een halfcirkelvormige wintertuin met acht gietijzeren kolommen (in de jaren 2000 bleef hier slechts een pergola van over, nu terug met dak en glaswerk). In het verlengde van de toegangstravee (hoofdvleugel) bevindt zich aan de achtergevel een zeshoekige traptoren met peperbusbekroning. Ten noordwesten nog een éénlaagse dienstvleugel (?) met garages. Het hele complex wordt gekenmerkt door het gebruik van neotraditionele elementen zoals speklagen, kruisvensters, aandaken, trapgevels, sierankers, ....

De kapel wordt gekenmerkt door neogotische elementen zoals spitsboogmuuropeningen met uitgewerkt maaswerk en glas in lood. Van de kapel zou het neogotische interieur bewaard zijn.

De conciërgewoning (nummer 73) is opgebouwd in een zelfde neotraditionele stijl als het kasteel met onder andere trapgevels, speklagen en muuropeningen met een natuurstenen omlijsting.

Het domein wordt aan de straat en in de Vijverstraat afgesloten door een bakstenen ommuring. Aan de Steenweg op Gelrode bestaat deze ommuring uit een lage bakstenen muur met een ijzeren hekken tussen hoge bak- en kalkzandstenen pijlers. Het domein is toegankelijk door een poort tussen twee bakstenen pijlers en een ijzeren hekken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Rotselaar, afdeling I (Rotselaar), 1848/53, 1868/15, 1871/21, 1883/11 en 1953/52.
  • DENEEF R. (ed.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Provincie Vlaams-Brabant. Hageland- Noordoosten van Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Monumenten en Landschappen Cahier 14, 47-51.

Auteurs: Verwinnen, Katrien