Boerenburgerhuis met dienstgebouwen

Beschrijving

Boerenburgerhuis uit midden 20ste eeuw met aansluitende eind 19de-eeuwse dienstgebouwen ten westen. Het geheel is toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers in de Nachtegaalstraat, maar de tuin loopt door tot aan de Zallakenstraat en is hier bereikbaar door een lange oprit.

Een eerste bebouwing op het perceel werd op het kadaster geregistreerd in 1872 als eigendom van Bruno Boulanger, landbouwer. In 1889 werd er een "agrandissement" geregistreerd waarbij er een U-vormig geheel werd ingetekend, aan het volume te zien ging het om een totale herbouwing, toen in eigendom van Corten Louis. Een volgende grote wijziging werd in 1945 geregistreerd waarbij het woonhuis waarschijnlijk werd herbouwd en de oostelijke vleugel van het U-vormig geheel verdween.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien afgewolfd zadeldak. De rechtse travee is een vooruitspringende risaliet met puntgeveltje. Getoogde muuropeningen met blauwe hardstenen lekdrempels en op de verdieping een ijzeren borstwering. Decoratief gebruik van witte baksteen voor de omlopende muurbanden en de ontlastingsbogen. Eenvoudige achtergevel met gewijzigde muuropeningen.

Eenvoudige eind-19de-eeuwse bakstenen dienstgebouwen onder pannen zadeldaken met een schuur en stallen (?), tegen de Nachtegaalstraat een kleine woning van één travee en twee bouwlagen (nummer 3).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Rotselaar, afdeling I (Rotselaar), 1872/23, 1889/52 en 1945/38.

Auteurs: Verwinnen, Katrien