Meulderkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulderkapel

Beschrijving

Kapel van 1850 gelegen in het Demerbroek en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Troosteres-der-Bedrukten, ook van Zeven Weeën genoemd. Het perceel waarop de kapel staat, behoorde toe aan de gronden bij een windmolen en wordt omzoomd door een houtkant bestaande uit haagbeuk, meidoorn en Europese vogelkers. Direct rond de kapel staan taxussen.

De kapel is in de topgevel gedateerd: "JVC/ MTS/ 1850" (mogelijk de initialen van de eigenaars) en wordt in de volksmond ook "Meulders-" of "Maalderskapel" genoemd. Tot voor de Eerste Wereldoorlog stond er ten noorden van de kapel een windmolen.

Rechthoekige witgeschilderde kapel onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de veldweg). Rechthoekige deur ingeschreven in een rondboog met sluitsteen en neuten (nieuw schrijnwerk). Rondboogvenster in de zijgevels. Eenvoudig interieur met tongewelf, rode tegelvloer, houten altaar en nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën.

• DE HAAN A. & VANORMELINGEN J. 2013: Aanduidingsdossier ankerplaats ‘Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter’, definitieve aanduiding 4/02/2014. Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
  • WOUTERS V. 1998: Legendarisch en Vroom Hageland. Van vermaard Bedevaartsoord tot eenvoudige Veldkapel in het Hageland en Vlaams-Brabants Haspengouw, Leuven, 196.

Auteurs: Verwinnen, Katrien